Landerd

Marietje van den Elzen (91) uit Zeeland: ‘Je kunt er van alles mee’

Compaan-tablet geïntroduceerd in gemeente Landerd

6-12-2019 om 13:25 Door Siem van Merwijk

LANDERD - Een beveiligde omgeving waarin ouderen zorgeloos kunnen chatten, beeldbellen, internetten en zelfs kerkdiensten kunnen volgen. Dit is slechts een greep uit de functies van de Compaan-tablet die momenteel door de gemeente Landerd wordt geïntroduceerd. De tablets van Compaan zijn niet de tablets zoals we ze doorgaans kennen. Het zijn qua software vereenvoudigde tablets in een houten omlijsting, dit samen zorgt ervoor dat het gebruik ervan enorm gemakkelijk wordt. Zo zijn de tablets geschikt voor ouderen die nog nooit eerder in aanraking zijn gekomen met smartphones en computers. Arena sprak met Marietje van den Elzen, Karin de Louw en wethouder Moritz Böhmer over de Compaan-tablet.

Marietje van den Elzen demonstreert haar tablet aan Moritz Böhmer en Karin de Louw.

Marietje van den Elzen (91) uit Zeeland is een van de eerste gebruikers van ‘Compaan’ in de gemeente Landerd en ze is razend enthousiast over de tablet. “Je kunt er van alles mee!”, zegt Marietje terwijl ze bezig is met een van de vele spelletjes op de tablet. “Maar je kunt er veel meer mee doen dan alleen spelletjes, zo kan ik beeldbellen met mijn familie of berichten sturen. Typen was wel lastig in het begin, want dat had ik nog nooit gedaan. Je kunt natuurlijk niets uitgummen, dus dat was nieuw voor mij.”
Inmiddels is Marietje razendsnel op de tablet en demonstreert ze de diverse functies. Binnen de kortste keren switcht ze van een scène van Toon Hermans naar het afspelen van de kerkdienst in Zeeland. “Over het algemeen lukt alles me wel, al is het soms nog wel met behulp met briefjes van mijn nichtje. Maar dat is niet erg, er kan toch niets fout gaan en het komt altijd wel goed.”

 

‘Superveilig’
Dat het altijd wel goed komt, is volgens coördinator Karin de Louw wat Compaan zo succesvol maakt. “Er kan ook echt niets fout gaan. Zowel het gebruik van de tablet als hoe er met de gegevens van de gebruikers wordt omgegaan is superveilig.”
Zo kan de gebruiker van de tablet met niemand chatten of bellen die niet is goedgekeurd door de mantelzorger. Daarnaast kan de mantelzorger te allen tijde meekijken op het scherm van de tablet. “Op die manier is er altijd hulp of assistentie mogelijk. Zowel door de mantelzorger als door de helpdesk van Compaan, deze is zeven dagen per week beschikbaar tussen 9:00 en 18:00.” Naast het feit dat Compaan ouderen in aanraking laat komen met de digitale wereld en als sociaal middel inzetbaar is, denkt De Louw dat het mes aan twee kanten kan snijden. “In de toekomst is het wellicht ook een optie dat de ouderen via videobellen in contact kunnen komen met bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige. Dan is het dus ook een medisch middel waardoor er efficiënter gewerkt kan worden door de verpleegkundigen en ouderen niet direct de deur uit hoeven.”

Zorgcoöperatie Zeeland
Het enthousiasme wat De Louw voor de tablets heeft komt overigens niet uit de lucht vallen. “Compaan is al wat langer bekend in de gemeente Uden en ik was daar reeds vrijwilliger. Op een gegeven moment dacht ik, waarom doen we dit niet in onze eigen gemeente? Hierop benaderde ik de zorgcoöperatie Zeeland en zo is het balletje gaan rollen.” Inmiddels dus zodanig dat de gemeente zelf gaat ondersteunen bij het introduceren van de Compaan-tablets in de drie verschillende dorpen in de gemeente.

‘Laagdrempelig’
Wethouder Böhmer is tevens erg enthousiast over de introductie van de tablets. “Het is tegenwoordig ontzettend belangrijk dat ouderen lang thuis kunnen blijven wonen. De Compaan-tablets dragen hier zeker aan bij in mijn ogen. Zo kan de tablet echt een maatje zijn voor de mensen en blijven ze goed in contact met familieleden. Het versturen van een berichtje is laagdrempelig en kan op ieder moment van de dag. Daarnaast is het voor familieleden soms ook makkelijker om even een berichtje te sturen dan bellen of langsgaan.” Binnenkort start de gemeente dus met de introductie van de tablets. Dit wordt gedaan in de vorm van zes tablets, in ieder dorp twee. “Het beleid van de gemeente is om zoveel mogelijk ouderen in contact te laten komen met de tablets en wij denken dat dit de beste manier is.”

De tablets worden niet van één vast persoon, maar ze worden in een proefperiode van drie maanden gebruikt door diverse ouderen om te kijken of zij het gebruik van de tablets wat vinden. “Wanneer de gebruikers Compaan willen blijven gebruiken kunnen ze er na de testperiode zelf een aanschaffen om deze definitief te gaan gebruiken.”

Voor mensen die niet willen of kunnen wachten op de proefperiode die de gemeente gaat introduceren heeft Karin de Louw het advies om zich toch te melden bij een wijkverpleegkundige voordat zij zelf een tablet aan schaffen op eigen initiatief. Op die manier kan er toch deels worden deelgenomen aan het project van de gemeente. Meer informatie over de Compaan-zorgtablets is te vinden op www.uwcompaan.nl, aanmelden voor een proefperiode kan bij de wijkverpleegkundigen van de zorgcoöperatie.